Tuesday, 30 August 2016

Malunya Rakyat Terengganu, Syed Azman Ajak Tuntut Hak Sama


Terengganu gagal mendapat hak royalti minyak seperti Sarawak kerana kepimpinan yang lemah dalam kalangan UMNO Terengganu?

Pemimpin UMNO, khususnya Menteri Besar dikatakan terpaksa menutup mulut kerana demi menjaga kedudukan.

Beliau yang ‘tunduk dan mencium tangan Najib’ tidak mungkin akan bangkit mendesak dan meminta hak daripada Datuk Seri Najib Razak kerana tahu akibatnya.

Jika bersuara bimbang akan menerima nasib seperti bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang disisihkan.

Pemimpin UMNO dan rakyat Terengganu kini semakin sedar bahawa Ahmad Razif adalah pemimpin lemah dan mahu menjaga kedudukan dan kroninya semata-mata.

Atau apakah kerana Barisan Nasional (BN) Terengganu menyumbangkan kerusi yang kecil, iaitu sebanyak empat (4) sahaja daripada lapan kerusi di Dewan Rakyat, berbanding 25 daripada 31 kerusi yang disumbangkan oleh Sarawak kepada BN?

Kerana itu Perdana Menteri dan Putrajaya pandang sebelah mata terhadap kepentingan rakyat Terengganu.


Apalagi kerana Menteri besarnya pengecut menyebabkan keadaan menyebabkan banyak kerugia  kepada rakyat Terengganu.

Kelmarin Ahli Dewan Undangan Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi mengajak rakyat Terengganu membuat tuntutan yang sama berikutan kejayaan kerajaan negeri Sarawak dalam pelbagai tuntutan terhadap kerajaan Posit.

Dr Syed Azman berkata, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem berjaya dalam tuntutan tujuh perkaranya setelah 'membekukan' operasi Petronas di Sarawak.

"Malunya rakyat Terengganu," kata Dr Syed Azman dalam satu kenyataannya.

Baca laporan Dateline Malaysia mengenai apa yang disebut oleh Dr Syed Azman seperti berikut:

Selepas Sarawak Berjaya, Terengganu Diajak Tuntut Hak Yang Sama

Berikutan kejayaan kerajaan negeri Sarawak dalam pelbagai tuntutan terhadap kerajaan Pusat, rakyat Terengganu juga diajak membuat tuntutan yang sama.

ADUN Batu Burok berkata, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem berjaya dalam tuntutan tujuh perkaranya setelah 'membekukan' operasi Petronas di Sarawak.

"Malunya rakyat Terengganu," kata Syed Azman dalam satu kenyataannya.

Menurut beliau, setelah memberi sumbangan hasil minyak dan gas kepada kerajaan Persekutuan hampir 50 tahun yang bernilai berbilion juta kini semua telaga minyak yg terletak di perairan Terengganu bukan lagi milik 'sah' kerajan Terengganu.

"Kerajaan Terengganu kini tiada sebarang hak!" dakwa beliau dalam kenyataan itu.

Katanya, royalti sebanyak lima peratus yang di terima oleh kerajaan Terengganu sejak berpuluh tahun kini hanya sebagai 'Ihsan' dan 'dana khas' dari kerajaan Persekutuan.

"Royalti minyak sudah terbatal," katanya.

Bagi beliau, Terengganu kini tiada sebarang hak atas apa jua tuntutan hasil minyak dan gas yang terletak diperairan negeri tersebut.

Telaga minyak BERTAM yang di temui baru-baru ini dan sah terletak diperairan negeri Terengganu kini di'serah' sepenuhnya kepada kerajaan negeri Pahang.

Beliau meminta rakyat negeri itu bandingkan apa yang dicapai oleh kerajaan Sarawak kini.

Petronas dan kerajaan Sarawak mencapai persetujuan dalam 7 perkara selepas pertemuan diadakan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Ia ekoran kemelut tercetus selepas Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas memaklumkan kerajaan negeri beku semua permohonan baharu permit kerja daripada kakitangan Petronas dari luar Sarawak khususnya Semenanjung berkuat kuasa serta-merta.

Antara yang diperolehi Sarawak selepas itu adalah:

1. Perlantikan anak tempatan Sarawak sebagai Ahli Lembaga Pengarah Petronas yang bakal diwakili oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

 2. 192 jawatan kosong dalam syarikat itu pada masa sekarang akan diiklankan dalam akhbar tempatan dan diisi oleh rakyat Sarawak. Pihak Petro­nas perlu berunding­ dengan kerajaan negeri jika anak tempatan tidak sesuai bagi pekerjaan tersebut.

3. Petronas akan menyediakan 50 tempat untuk anak Sarawak melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi Petronas, memberi latihan teknikal secara intensif dan mendaftar lebih kemasukan untuk rakyat negeri ini di pusat latihan syarikat itu di seluruh negara.

4. Petronas juga komited menyokong dua industri petroki­mia yang kini di peringkat akhir rundingan serta menyokong industri petrokimia dan hiliran lain dengan kerajaan negeri ini.

5. Petronas bersama Kerajaan Pusat akan mempertimbangkan hasrat kerajaan Sarawak untuk terlibat dalam Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC) bagi manfaat negeri

6. Menerima pelan kerja Petronas untuk me­ningkatkan jumlah pekerja dalam kalangan anak Sarawak dalam bahagian pengurusan, pengurus, eksekutif dan bukan eksekutif menjelang 2020.

7. Tuntutan kerajaan negeri memohon royalti minyak dinaikkan daripada 5 kepada 20 peratus, Perkara tersebut akan dibincangkan kemudian.


Sehubungan itu, beliau mengajak rakyat Terengganu bangkit dari tidur lena selepas hak mereka dirampas

No comments:

Post a Comment