Tuesday, 12 July 2016

Polis Gali Semula Kubur Bayi Yang Dilahirkan Dalam Tandas Di Jerteh

Polis menggali semula kubur seorang bayi yang meninggal dunia sebaik dilahirkan, semalam berikutan pengebumiannya di sebuah tanah perkuburan Islam di Jerteh Besut Ahad lepas, tidak mendapat permit.

Difahamkan, jenazah bayi itu dikebumikan abang kepada ibu bayi berkenaan yang telah melahirkannya di rumah keluarganya dekat Jerteh, Ahad lepas.

Ketua Polis Daerah Besut, Supt Mohd Zamri Mohd Rowi (kanan) berkata, ibu bayi itu yang berumur 21 tahun, belum berkahwin dan masih menuntut di sebuah kolej swasta di negeri ini.

Mohd Zamri berkata polis menggali semula kubur bayi berkenaan selepas kejadian itu disedari seorang doktor yang merawat wanita berkenaan ketika beliau dihantar ke unit kecemasan Hospital Daerah Besut pada kira-kira pukul 11 malam, Ahad lalu.

Katanya, pihak hospital diberitahu wanita berkenaan telah melahirkan bayinya di dalam tandas rumah keluarganya tetapi bayi itu meninggal dunia sebaik sahaja dilahirkan.

"Susulan kejadian itu wanita berkenaan telah dibawa keluarganya mendapatkan rawatan di Hospital Daerah Besut pada malam yang sama," katanya kepada pemberita di Besut hari ini.

Mohd Zamri berkata doktor mendapati ada luka yang besar pada alat sulit wanita berkenaan dan pada masa sama mendapati tiada sebarang rekod dibuat mengenai kelahiran bayi tersebut atau dirujuk kepada hospital sebelum itu.

"Pihak hospital kemudian dengan kebenaran daripada mahkamah dan kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontijen Terengganu telah mengali kubur bayi itu semalam untuk siasatan lanjut, katanya.

Beliau berkata buat masa ini tiada tangkapan dilakukan dan wanita berkenaan kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

No comments:

Post a Comment