Thursday, 14 January 2010

AHMAD SAID KERJA SMART

(Hanya Muhyiddin Mampu Selamatkan T'ganu Bahagian ke 3)

Isu UMNO Juara Rakyat

Perdana Menteri umumkan setiap tahun 30 orang pelajar cemerlang akan dihantar melanjut pengajian di 10 universiti terbaik didunia.

Terengganu mendahului kerajaan Pusat dimana telah mula tahun lepas lagi , yang mana setiap tahun 10 pelajar cemerlang akan dihantar ke 10 universiti terbaik di dunia.

Kerajaan Persekutuan bersetuju pinjama pengajian PTPTN ditukar kepada biasiswa apabila peminjamnya mendapat ijazah kelas pertama.

Terengganu mendahului kerajaan Pusat yang mana telah dilaksanakan sejak 2 tahun yang lalu. Bukan sahaja ditukar kepada biasiswa malah diberi lagi wang tunai RM 3,000 seorang pada tahun lepas dan RM 5,000 seorang pada tahun ini.

Pada tahun ini kerajaan Negeri telah menaja 102 orang pelajar peringkat Sarjana dan 7 orang peringkat Doktor Falsafah.

Menyediakan peruntukan RM 10 juta sebagai tabung penyakit kronik untuk rakyat.

Pembaikan atap rumah RM 500 ribu setiap DUN..

Menghidup Jawatankuasa Kemajuan Dan Penerangan Agama..

Membina gelanggang futsal sekurang-kurangnya satu setiap DUN.

Menyediakan peruntukan RM 30 juta untuk program belia.

Pemberian computer (e-book) kepada pelajar sekolah rendah.

Dan lain-lain lagi.

Apakah Tidak Ada Kemajuan Di Bawah Menteri Besar Ahmad Said ?

Dalam bidang pelajaran , buat pertama kali Terengganu muncul sebagai juara dua tahun berturut-turut dalam keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Mengekalkan juara bagi Peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) untuk tempoh Sembilan (9) tahun berturut-turut.

Selain daripada juara PMR dua tahun berturut-turut , markah purata negeri lebih tinggi (2.60) dari markah purata persekutuan (2.78). Makin rendah markah bermakna lebih baik.

Mengapa 3 budak hitam terus menentang Ahmad Said ?

Kepentingan peribadi mereka kerana semua itu bercita-cita tinggi yang tidak kesampaian dalam politik. Ada dikatakan sebelum ini ada yang telah membuat persiapan untuk menerima jawatan Menteri Besar.

Bagaimanakah proses memilih MB dalam adat Terengganu ?

DYMM Sultan akan memilih Menteri Besar dari kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri dari ahli parti yang mendapat bilangan kerusi majority dalam Dewan Undangan Negeri.

Sudah berapa lama mereka mengurus Dana Khas ?

Sudah dua penggal pilihanraya, pertama semasa Terengganu jatuh ketangan PAS dan kedua dizaman sebelum Ahmad Said Menteri Besar.

Apakah rakyat membenci Ahmad Said ?

Mohamad Sayuti Omar yang bukan pro kerajaan dalam blognya Tinta Merah yang dikunjungi lebih dari 200,000 pengunjung telah membuat pemerhatian terhadap Ahmad Said mengambarkan walaupun dia (Ahmad Said) nampak ‘komang’ kata orang Terengganu, tidak hebat, nampak darat macam orang kampung tetapi dia ada kelebihan. Yang pastinya kalau bukan ada kelebihan dan keistimewaan, Sultan Mizan Zainal Abidin tidak akan perkenan untuk dia jadi MB.’

Dengan ini Mohamad Sayuti wajar diberi pujian kerana telah berjaya merungkai jawapan kepada kecelaruan dan persoalan sebilangan golongan menengah Terengganu terhadap Ahmad Said. Bagi orang kampong dan golongan bawahan mereka tiada masalah dan amat-amat berkenan dengan Ahmad Said yang mengutamakan rakyat.

Kepada yang arif dengan sejarah Terengganu, pemilihan Menteri Besar memang dibuat oleh Istana bedasarkan saki baki kuasa mutlak yang beri oleh Perlembagaan Negeri. Pemilihan dibuat daripada calon-calon daripada parti yang mendapat kerusi majoriti di Dewan Undangan Negeri.

Istana telah memilih Ahmad berasaskan beliau orang paling kanan dalam parti yang menang, yang merupakan salah seorang daripada dua(2) Ketua Bahagian parti yang bertanding di kerusi negeri dalam pilihanraya yang lalu. Ini lah apa yang paling asas dalam amalan ‘Demokrasi Berparlimen Dan Raja Berpelembagaan’. Istana telah membuat pertimbangan yang seadilnya dalam memilih Menteri Besar.

Walaupun masih ramai lagi Adun BN yang dianggap dan merasakan diri lebih hebat dari Mat Said. Ada 23 orang lagi tetapi kenapa Mat Said yang dipilih jadi MB oleh Sultan. Yang lebih hebat daripada bekas MB, Idris Jusoh pun ada, seperti Rosol Wahid, Din Adam, tetapi tidak dipilih, Mat Said juga diambil Sultan. Kenapa? ‘


Mohamad Sayuti seterusnya menjelaskan
selalunya istana hanya akan memberi perkenan kepada orang yang baik budi, perangai comel dan tahu adat istiadat istana sahaja untuk menjadi menteri, wazir dan pegawainya. Orang yang sumpah seranah sultan takkan diambil! Hatta untuk jadi tukang kebun dan jong masak pun kena ada takmaninah. Istana tidak akan ambil orang perangai buruk, cakap besar berjalan lenggak ke langit dan berperasan tinggi.’

Kehebatan Ahmad digambarkan lagi oleh Mohamad Sayuti dalam dialog seorang rakannya dengan beliau dari Kuala Lumpur…
.“Hebat! Dia buat kerja dia tidak peduli apa orang nak kata kepadanya...” jelas rakan ini menunjukkan wajah kekagumannya. Ulasnya lagi, walaupun kawan-kawan sepertinya kritik dia, palu dia, dia buat tidak peduli saja. Dia hadapi dengan selamba saja.


Akhbar Sinar Harian dalam Selamat Tahun Barunya kepada Ahmad Said mencatatkan rasa terima kasih dan pujian daripada seorang rakyat……
.’semasa menerima beg berisi kurma istemewa dan air zam-zam daripada Menteri Besar Dato’ Ahmad Said… hati saya terdetik…inilah kali pertama dalam hidup saya sebagai rakyat Terengganu mendapat hadiah daripada Menteri Besar tanpa pilih kasih. Saya bukan penyokong partinya.. jadi apa-apa pun sentiasa tersisih..

Berkat hadiah ini, barulah saya mula menjejak langkah Ahmad Said .. MasyaAllah inilah satu-satunya Menteri Besar yang kerjanya untuk rakyat Terengganu.. tidak semacam pemimpin terdahulu.

Walaupun kurma itu menjadi isu besar, RM 7 juta.. namun inilah RM 7 juta dikongsi dengan kita semua.. bukan untuk penyokongnya sahaja..bagi saya kurma itu lebih bernilai dari RM20..

Terima kasih Menteri Besar.. Ahmad Said Berjaya membuktikan beliau memang Menteri Besar kita…’


Kini terbukti Ahmad Said berjaya menghidupkan hubungan beliau dengan rakyat, beliau bijak menyusun program dan mengutamakan rakyat selaras dengan mottonya
‘Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan.”

Seterusnya Mohd Sayuti mencerita dalam blognya…Malam tadi saya minum dengan seorang rakan, bekas pegawai tinggi kerajaan. Dia baru balik dari Terengganu kerana menghadiri satu seminar mengenai sukan. Dia terlibat dalam membentangkan kertas kerja berhubung pengembangan dan pembangunan sukan di negeri itu.

Rakan ini sejak bersara, lebih mirip kepada pembangkang menjadi penyokong kuat Anwar Ibrahim. Bukan apa kerana Anwar rakannya! Hubungannya dengan Anwar kukuhnya macam akar tunjang bumi. Semasa Anwar dalam penjara di Sungai Buloh dulu dialah antara orang yang ‘membantu’ Anwar menerusi bidang kuasanya. Beli meja pingpong dan lengkapkan peralatan sukan dan riadah dalam penjara untuk kemudahan Anwar.

Baru inilah dia ke Terengganu. Beliau diundang disebabkan kepakarannya dalam bidang sukan. Banyak pembangunan sukan negara ditangani dan jaya. Apa nak diceritakan dan mengejutkan saya ialah bila dia menceritakan mengenai kehebatan Mat Said.

“Hebat Mat Said ni rupa-rupanya?” katanya. Saya terkejut dan terpaksa bertanya balik takut dia tersalah cakap atau sengaja nak perli MB Terengganu itu.

“Hebat macam mana?” soal saya agak hairan kerana jarang saya dengar di Kuala Lumpur ada orang puji Mat Said sebegitu. Banyaknya memperleceh dan memperlekeh Mat Said. Yang kata Mat Said MB cap ayam pun ada.

“Hebat! Dia buat kerja dia tidak peduli apa orang nak kata kepadanya...” jelas rakan ini menunjukkan wajah kekagumannya. Ulasnya lagi, walaupun kawan-kawan sepertinya kritik dia, palu dia, dia buat tidak peduli saja. Dia hadapi dengan selamba saja.

“Jarang orang boleh lakukan begitu, selalunya kalau kena kritik seseorang itu akan give-up. Tetapi tidak bagi Mat Said. Seolah-olah hentaman dan kritikan itu dijadikan cabaran untuk dia buktikan kemampuannya. Inilah saya maksudkan hebat! Dan dia berjiwa besar,” sambung kawan yang sudah mencecah 60 tahun itu.

Mulanya saya tidak merasa apa-apa kelebihan kalau setakat itu. Tetapi bila kawan ini menceritakan bagaimana Mat Said menumpahkan ilham merangka pembangunan infrastruktur dan sosial untuk Terengganu baru saya faham apa yang hendak dimaksudkan itu. Dalam bidang sukan misalnya Mat Said mahu jadikan Terengganu cemerlang dalam semua bidang sukan. Dia tidak sebut saja, tetapi disediakan peruntukan yang banyak.

“Saya yakin dengan apa yang Mat Said nak buat akan berjaya. Sepanjang seminar itu saya lihat sambutan dan semangat peserta sungguh tinggi. Ini menampakannya pegawai kerajaan yakin dan seronok dengan Mat Said..” jelasnya.

Katanya kalau seorang MB mendapat kerjasama dari pegawai kerajaan tidak ada masalah kalau pun Adun lain tidak menyokongnya. Bagi rakyat yang penting kebajikan untuk mereka dan bukan mereka nak lihat cita-cita peribadi seseorang Adun itu yang dicapai.

“Tetapi katanya Pas Terengganu yakin akan tumbangkan BN dalam pilihan raya akan datang?” kata saya menyeka perasaan kagumnya berdasarkan dakwaan sesetengah orang Pas.

“Saya tidak nampak kalau lihat kepada cara Mat Said berkerja. Sikap humble dan juga perhubungannya dengan rakyat berjalan baik. Rakyat suka kepadanya. You mungkin tidak tahu dia baik dengan Adun Pas. Mat Said tidak pun ada masalah dengan Pas. Yang buat masalah ialah dua tiga orang rakannya yang dengki dan cemburu dengannya,” kata rakan ini lebih mengetahui maklumat politik Terengganu dari saya.

Apa lagi katanya dengan wang ehsan yang banyak dicampur dengan approach Mat Said yang pedulikan rakyat, sediakan peruntukan RM10 juta untuk OKU...susah untuk Pas dan Pakatan Rakyat gugat Terengganu. Lainlah ada isu besar atau mistik yang Mat Said lalukan seperti mana Idris Jusoh buat dulu.

Tambahnya lagi kenapa Idris Jusoh tidak disukai kerana melambakkan pembangunan di Besut dan menambunkan projek kepada kroni. “Kalau Mat Said belajar dari kesilapan Deris ini saya fikir susah juga untuk Pas ambil Terengganu,” tekannya.

Setrusnya Mohd Sayuti menyatakan…Dalam perjalanan pulang saya terfikir-fikir mengenai kawan ini. Dia bekas pegawai kerajaan yang kini sudah mulai membenci kerajaan. Semua masalah dalam kerajaan termasuk serbanika penyelewengan dia tahu. Jadi bila dia mentafsirkan kerajaan Terengganu dan kehebatan Mat Said begitu mungkin benar kerana dia sudah melihat dengan hati yang bebas.

Dan saya tidak pelik kalau Mat Said berjaya menghidupkan hubungan beliau dengan rakyat dan mengurangkan masalah dengan publik. Rahsianya ialah beliau bijak menyusun program mengutamakan rakyat.

No comments:

Post a Comment