Monday, 18 January 2010

MENGHALANG TUGAS RAJA - APA KAH HUKUMAN ?????

Tindakan boleh dikenakan mengikut Seksyen 188 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam dalam melaksanakan tugasnya.

Manakala adalah satu kesalahan dibawah Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap penjawat awam.

Persoalannya apakah tindakan juga sama boleh dikenakan mengikut Seksyen 188 Kanun Keseksaan kerana menghalang Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan dalam melaksanakan tugasnya ? Atau lebih berat ?


Manakala persoalan seterusnya adakah satu kesalahan yang sama dibawah Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al- Sultan ? Atau lebih berat ?

ISU 1, MENGHALANG TUGAS DYMM SULTAN TERENGGANU

KUALA TERENGGANU:( DYMM Sultan telah menjalankan tugas baginda apabila) pejabat Sultan Terengganu telah mengumumkan pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said, sebagai Menteri Besar baru walaupun22 Adun Barisan Nasional (BN) di negeri ini sebulat suara mahukan Datuk Seri Idris Jusoh dilantik semula.

Berikutan itu, semua
22 Adun yang mengadakan mesyuarat khas di sini semalam, berikrar memulaukan majlis angkat sumpah Ahmad, sebagai Menteri Besar yang dijadualkan di Istana Tamu, pagi ini. Malah, mereka turut menegaskan akan meletak jawatan jika Idris tidak dilantik semula untuk jawatan itu.

Kenyataan pejabat Sultan Terengganu kepada Bernama telah menyebut;:

"Mengikut peruntukan Fasal 14 Perenggan (2)(a) Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu (Bab 2), Majlis Penasihat Pemangku Raja dalam melaksanakan fungsi bagi pihak Pemangku Raja. Dengan ini telah memilih untuk melantik Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu, untuk mengetuai Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu."

Isu pelantikan Menteri Besar Terengganu berlarutan selama 14 hari selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Mengikut Dato’ Seri Utama DR. Rais Yatim dalam Berita Minggu 8 Mac 2009 bahawa Kuasa diraja negeri Perak yang ada di bawah 16 (4) tadi didapati hanya ada di beberapa negeri. Dua daripadanya ialah Perlis di bawah Sesyen 39 dan Terengganu di bawah kuasa lama 1911 yang pada tahun 1948 dipinda dan menjadi kuasa mutlak bagi Sultan Terengganu. Dalam proses melantik seseorang Menteri Besar, Sultan di ketiga-tiga negeri ini berkuasa penuh untuk menentukan siapa yang baginda rasa wajar. Jadi kuasa ini dianggap kuasa tradisional. Kuasa turun-temurun dunia Melayu ini lagi dan selepas Inggeris mengaturkan pada 1948, di bawah Perjanjian Persekutuan Malaya 1948. Semua negeri Melayu mempunyai beberapa bidang pindaan kepada Perlembagaan yang ada. Jadi bagi negeri Perak, Perlis dan Terengganu khususnya mempunyai kuasa-kuasa itu.

Kuasa untuk memberi pengampunan semuanya ada.
Kuasa untuk menentukan Raja itu boleh menjalankan tugas dalam bidang tradisi ada di beberapa kelompok kuasa di Negeri-Negeri Melayu Yang Bersekutu, tetapi tidak ada di dalam Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu.

Sultan mempunyai kuasa melantik seseorang Menteri Besar dari kalangan yang baginda dapati sesuai dan untuk melantik seseorang Menteri Besar di bawah Klausa 4 itu, baginda boleh mengetepikan mana-mana peruntukan Perlembagaan Negeri jika pada pendapat baginda ini sesuai dan berpatutan.

Kenyataan diatas dapat dirujuK kepada Perlembagaan Negeri Terengganu (Undang-Undang Diri Negeri Terengganu 1911 & 1948) sebagaimana dibawah;

PERUNTUKAN DIBAWAH UNDANG-UNDANG DIRI NEGERI TERENGGANU 1911 FASAL 29(kuasa lama sebagaimana penerangan Dato' Seri Utama di atas)MEMILIH DAN MENJADIKAN MENTERI BESAR DAN NAIBNYA ADALAH SEMATA-MATA HAK BAGI SULTAN

PADA UNDANG2 DIRI NEGERI TERENGGANU TAMBAHAN 1948 DIBAWAH FASAL 14(4) (Pindaan 1948 segaimana penerangan Dato' Seri Utama di atas) TAKALA MELANTIK SEORANG MB MAKA
BOLIHLAH DYMM MENGIKUT TIMBANGAN BAGINDA SENDIRI, MENINGGALKAN MANA-MANA SYARAT DALAM FASAL 10 YANG MENGHADKAN PILIHAN BAGINDA AKAN MB ITU JIKA SEKIRANYA PADA FIKIRAN BAGINDA MUSTAHAK MENINGGALKANYA KERANA HENDAK MENUNAIKAN KEHENDAK-KEHENDAK FASAL 10 INI.

ISU 2, MENGELUARKAN KATA-KATA KESAT TERHADAP DYMM SULTAN TERENGGANU

Apakah hukuman yang setimpal ?????


KOMEN YANG BERKAITAN

Kata Law (LLB) Center: “Cukup-cukup la derhaka ke Raja. Raja itu payung. Payung kepada semua rakyat dan semua kaum. Dan sepatutnya wakil rakyat itu menjaga payung ini. Ini tidak, digoncangnya pagar istana. DERHAKA ke Raja.Ini semua patut dihentikan. YAB PM perlu memberikan arahan kepada budak hitam yang dikepalai oleh 'ore demo' ini STOP. There must be a STOP to this. Mari la kita sama-sama bangunkan negeri daripada menentang YAB MB. Anda sebagai wakil rakyat perlu tahu bahawasanya jika anda menentang MB anda juga menentang Istana. Macam mana nak jadi wakil rakyat jika Raja tak berkenan? Bukan sahaja wakil rakyat.. agaknya jika menyebabkan Raja murka nak jadi rakyat pun payah! (17 JANUARY 2010 07:46)
2 comments:

  1. Rasanya yang terlibat diatas bukan rakyat kebawah DYMM Sultan Terengganu, kebetulan nama mereka didaftarkan dalam daftar pemilih di Terengganu sebagai 'pengundi hantu' menyebabkan mereka layak bertanding di DUN Terengganu. Jika rakyat Terengganu yang mengamalkan 8 nilai Islamdhari 3 ciri Terengganu Bestari, pasti mereka tidak begitu ????.

    ReplyDelete
  2. Saya dengar berita memang begitu, mereka ni anak "orang ba'rat" yang ayahnya suatu masa dulu datang buka tanah di Jertih, Alor Limbat, Ajil dan Bukit Besi.

    ReplyDelete