Wednesday, 6 January 2010

Jamil Khir minta penulis blog usah keruh suasana

Disalin daripada : Sinar Harian, www.sinarharian.com.my

PUTRAJAYA - Isu penggunaan kalimah Allah oleh akhbar mingguan :Herald - The Catholic Weekly :tidak seharusnya dijadikan medium oleh pihak lain untuk mengganggu-gugat keamanan dan keharmonian negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom berkata, pihak terbabit khususnya penulis blog dan laman-laman Internet harus memelihara batasan yang ditetapkan apabila berkarya supaya tidak mewujudkan ruang negatif yang boleh disalah guna oleh golongan tertentu.

“Dalam hal ini kita menyeru laman-laman blog termasuk laman-laman lain dalam Internet, dan mengharapkan kebijaksanaan mereka agar kesempatan itu tidak digunakan oleh orang lain yang melihat ada ruang negatif yang timbul daripada tulisan-tulisan yang mereka hasilkan,” katanya kepada pemberita di pejabatnya, semalam ketika.

Beliau mengadakan pertemuannya dengan 22 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam untuk membincangkan pandangan masing-masing berhubung tindakan kerajaan memfailkan rayuan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh akhbar berkenaan.

Menurutnya, kesemua pihak yang terlibat dalam pertemuan itu sepakat dan menyokong penuh tindakan kerajaan dan turut menyarankan agar ia dibincangkan mengikut saluran perundangan yang ada, termasuk membawa isu berkenaan kepada Majlis Raja-Raja.

“Dalam saluran perundangan ini, kita ada enakmen kawalan di negeri-negeri, iaitu enakmen yang diwartakan untuk pengawalan dan sekatan terhadap pengembangan agama bukan Islam. Enakmen ini diwartakan kepada semua negeri kecuali Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan,” katanya.

Dalam hal tersebut jelas Jamil Khir, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan meneruskan dialog bersifat intelektual bersama golongan bukan Islam supaya penggunaan kalimah Allah ini dapat diperjelaskan.

“Bukan itu sahaja, kita juga akan jelaskan mengenai kemurnian dan keindahan agama Islam mengikut perundangan dan sejarah Islam itu sendiri,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan bahawa kalimah Allah telah lama digunakan dalam kitab suci Injil dan Taurat, beliau berkata, penggunaan kalimah Allah pada kitab tersebut tidak berpandukan kepada konteks 'lam yalid walam yulad' (tidak beranak dan diperanakkan) yang disebut dalam Surah Al-Ikhlas.

“Dalam kajian yang dibuat tidak ada kitab lain yang menggunakan kalimah ini. Walaupun ajaran Samawi ada menggunakan Allah, tapi bukan dalam konteks yang kita perkatakan sekarang. Bukan dalam konteks 'lam yalid walam yulad', jadi kekeliruan akan timbul jika penggunaan itu dialihkan daripada konteks itu,” katanya. - Bernama


No comments:

Post a Comment