Tuesday, 23 April 2013

Skandal Balak - Ahmad Said Sumpah Dengan Nama Allah Nafi Terbabit

  
“Apa yang dikesalkan, saya juga turut dikatakan terlibat dalam rasuah berkaitan `skandal’ pengagihan balak, fitnah itu jelas tidak benar dan saya berani bersumpah pada majlis ini dengan lafaz, Wallahi, Wabillahi dan Watallahi.”

Pengerusi Barisan Nasional Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said  mengejutkan tetamu pada satu majlis apabila  bersumpah dengan nama Allah menafikan penglibatannya dalam skandal balak seperti yang dituduh pembangkang.

Tegasnya beliau berniat hendak ke ceramah pembangkang pada waktu malam dengan membawa al-Quran untuk bersumpah menafikan tuduhan itu namun, tiada kesempatan waktu.

"Secara kebetulan pula, pada hari ini ada program SPRM, jadi saya bersumpah menafikan tuduhan itu, saya tidak takut kerana tidak buat, ambil duit dan sebagainya (seperti yang dituduh).

"Itu bukan cara saya (untuk cepat kaya). "Saya pernah disiasat selama tiga tahun setengah oleh SPRM...tapi tiada kes (bebas), sebab itu kalau mereka nak tuduh, saya tak bimbang, pergilah lapor kepada SPRM dan tunggu SPRM lakukan siasatan...tak perlu nak berdemonstrasi depan Wisma Iman untuk main politik,” katanya. 


Menteri besar melakukan sumpah itu ketika berucap merasmikan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam.

Pada ucapannya itu juga beliau berkata wakil rakyat Barisan Nasional (BN) Terengganu akan bersumpah menggunakan al-Quran sebaik sahaja BN membentuk kerajaan selepas 5 Mei ini sebagai aku janji tidak akan terlibat dengan rasuah dan pecah amanah.

Mengumumkan demikian, Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata, malah kesemua penjawat awam di jabatan dan agensi kerajaan terutama yang melibatkan urusan tender juga akan berbuat demikian.

Ini bertujuan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap ketelusan pentadbiran awam di Terengganu, kata beliau. Ahmad berkata, sumpah tersebut (akuan integriti - bagi calon bukan Islam) juga bertujuan menghentikan tohmahan dan fitnah pembangkang yang kerajaan rasuah, malah menjadikannya sebagai modal politik menjelang pilihan raya umum.

"Apabila kita buat (akuan bersumpah) ini, secara tidak langsung ia akan mengikat individu tersebut dengan Allah...jika dia buat juga, dengan manusia mungkin dia lepas, tetapi tidak dengan Allah,” katanya.

No comments:

Post a Comment