Monday, 28 December 2009

Setiausaha Kerajaan Gagal Beri Fakta Yang Betul Kepada Rosol dan Alias

Wajarkah Setiausaha Kerajaan tidak mengetahui kereta kerajaan negeri yang hilang ? Tapi amat parah lagi beliau gagal memberi fakta perjawatan sebenar mengenai pertukaran dan penempatan pegawai TCS yang beliau sendiri menandatangani arahan pertukaran berkenaan.

Apakah ini berlaku kerana beliau tidak memberi tumpuan dalam mengetuai Pentadbiran Negeri di bawah Ahmad Said. Amat mengejutkani apabila Dato'Haji Mokhtar Nong bersama sama kumpulan yang tidak sukakan Ahmad Said di Motel Desa Bukit Pak Apil dipertengahan tahun ini. Sepatutnya sebagai ketua pentadbir beliau berkecuali dari pertembungan politik di negeri ini.

Dalam sidang DUN Terengganu yang lalu YB Alias Alur Limbat telah bangkitkan isu pegawai 48 di bayar jusa dan pegawai 54 diletakan pada 'sarang' 48 secara sensasi menggunakan kekebalan DUN. Setelah dicabar oleh Ahmad Said supaya bercakap diluar dewan bagi memberi keadilan kepada pegawai yang dituduh Rakan seperjuangan yang merupakan saki baki budak hitan , Dato' Rosol telah menyambut cabaran Ahmad Said dengan buat pendedahan dalam laman blognya mengenai maklumat yang telah disensasikan dalam sidang DUN itu bagi mengambarkan pentadbiran Ahmad Said berada dalam caca merba.

Selaku orang yang sebelum ini bersama sama di Bukit Pak Apil, mereka patut berbincang dengan Setiausa Kerajaan terlebih dahulu samada betul atau tidak dari segi peraturan atas apa yang Pentadbiran Negeri lakukan. Setiausaha Kerajaan juga perlu merujuk kepada Pengurusan Sumber Manusia samada perkara yang sama beliau sendiri lakukan secara peribadi atau bersama matan Menteri Besar.

Terjadi di sebuah Yayasan, pengarahnya dinasihat untuk bersara awal di masa matan MB. Seorang Pegawai TCS Gred 48 telah dilantik mengganti Pengarah Yayasan berkenaan. Setiausaha Kerajaan Sendiri melalui jawatankuasa Perjawatan Yayasan itu telah memberi kelulusan kepada Pengarah gred 48 itu dibayar Jusa. Dikatakan keputusan ini tidak pernah disahkan oleh Lembaga Pemegang Amanah Yayasan berkenaan serta tidak diangkat kepada Pentadbiran Negeri bagi persetujuan Pihakberkuasa Kewangan Negeri.

Pembayaran Jusa kepada pegawai TCS juga dilakukan diperingkat Persekutuan. Seorang TCS Gred 48 telah dipinjamkan ke peringkat persekutuan menjadi ketua jabatan (Pengelola) dan di bayar gaji Jusa. Perkara ini tidak pernah disensasikan kerana diperingkat Persekutuan, Ketua Pentadbirnya ada masa untuk semak perintah am dan peraturan yang berkaitan malah tidak pernah menyembelahi kumpulan penentang bos nya.

MB merupakan Pihakberkuasa Kewangan Negeri yang diberi kuasa perundangan oleh Akta Acara Kewangan dan Arahan Perbendaharaan meminda perjawatan, bukan “sarang”. DSIJ semasa meneraju negeri telah memberi taraf Jusa kepada YDP MPKT, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar dan Timbalan Pegawai Kewangan Negeri. Selepas menganti DSIJ, Ahmad Said mengekalkan semua anugerah DSIJ kepada pegawai TCS . Oleh itu tiada isu bagi SUSK dibayar Jusa kerana mengikuti kelulusan sebelumnya. Perkiraan perbezaan puluhan ribu ringgit satu angka yang sengaja disensasi daripada insan yang tiada pengalaman mentadbir . Oleh itu isu yang dibangkitkan oleh Alias dan Rosol samada dibuat tanpa ilmu mentadbir atau penerusan fitnah dan konspirasi ?

Disamping mengekalkan apa anugerah yang telah DSIJ beri kepada pegawai TCS, Ahmad said menambah lagi kemudahan kepada pegawai TCS. Apabila Dungun dinaik taraf kepada Perbandaran, Yang Dipertua Dungun dan DO Dungun telah diberi kemudahan Jusa bersama dengan DO Kemaman. Oleh itu sekiranya Setiausaa Kerajaan memberi penerangan yang betul dalam pre concil, tidaklah Alias membazirkan masa dalam DUN mensensasikan perkara tidak benar dan Rosol pula membazir masa dalam blognya. Banyak masa yang diperlukan mereka untuk menganti masa terbuang sebelum ini dalam usaha menjatuhkan Ahmad Said untuk tugasan hakiki mereka kepada kawasan DUN yang mereka diamanahkan oleh pengundi.

Dalam blognya Dato' Rosol nyatakan isu Pegawai N 54 diletakan pada 'sarang' N 48, perkara ini disensasikan. Perkara ini tak sepatutnya disensasikan kerana dilakukan oleh oleh Pentadbiran bagi membangun kawasan Rosol sendiri. Seorang pegawai kanan 54 telah yang berpengalaman dari segi pentadbiran, perancangan dan pembangunan telah diletakan mengetuai sebuah Jabatan penting disitu. Ini selaras dengan hasrat Ahmad Said untuk majukan Tasik Kenyir menjadikan kawasan pelancongan. Tasik yang indah ini telah 30 tahun ketinggalan pembangunannya . Sekiranya Kenyir berjaya dibangunkan sebagai kawasan pelancongan, pengundi Rosol pasti mendapat limpahannya. Tidak ketinggalan juga hasrat Ahmad Said untuk menyediakan sebuah bandar baru Ajil yang Rosol jadi Tok Wakilnya. Semua ini dibuat berdasarkan kepada keperluan. Pegawai berkenaan tidak kerugian dari segi pendapatan malah untung kerana mendapat elaun pegawai pinjaman, elaun mesyuarat penuh dan jawatankuasa.

Tapi apa yang berlaku zaman sebelum ini semasa Rosol menjadi exco, Mohtar Nong juga sebagai Setiausaha Kerajaan yang mana mereka menggunakan kuasa secara luar biasa . Bayangkanlah seorang TCS 54 telahpun dianugerah Dato’ yang pernah menjadi Timbalan SUK dan Pesuruhjaya Agama ditempat pada tempat yang tiada "sarang", beliau ambil keputusan bersara awal dan sekarang dalam tindakan mohon gantirugi dari kerajaan di mahkamah, begitu juga dengan pegawai TCS 54 bekas DO dijerok tanpa 'sarang'hingga ‘sekarang’. Tiga Pengarah dari Bandaraya diletakan di Jabatan tanpa "sarang" ada yang hingga sekarang. Bekas DO yang pernah dibayar Jusa juga ditempatkan kejawatan yang tiada "sarang". Seorang lagi pegawai TCS N 54 diletakan menjaga Air di "sarang" lebih sempit . Pegawai paling kanan dari SEDC bersara kerana tidak hendak masuk "sarang" takut diperam.

Lebih menakutkan lagi Pegawai-pegawai kanan, Skim VSS telah diperkenalkan yang sama sekali bertentangan dengan perundangan yang terpakai kepada pegawai awam. Beberapa pegawai TCS yang kanan kanan telah hampir menjadi mangsa dan dah pun tak lena tidur malam. Lebih mendukacita lagi ramai anak muda calon TCS yang telah berjaya dalam ujian bertulis dan temuduga serta menerima surat tawaran "sarang" (jawatan), malah telah ada yang lapor diri, telah ditarik balik dan dibatalkan surat tawaran "sarang" (jawatan) kepada mereka.

Kegagalan Setiausaha Kerajaan beri penjelasan kepada ADUN ini menyebabkan mereka bercakap secara tiada ilmu di sidang DUN bagi tujuan mensensaisikan perkara ini dengan mengutuk pegawai yang tidak mempunyai kapasiti untuk memberi jawapan kepada sidang dewan. mereka telah menyalahgunakan kekebalan mereka dalam DUN yang mulia. Khusus bagi menunjukan kepada tuan tuan mereka bahawa pentadbiran Ahmad Said yang sebenarnya amat popular dan di amat senangi oleh rakyat bawahan ini digambarkan sebaliknya.

Harap Setiausaha Kerajaan Negeri akan berubah dan memberi sokongan padu kepada Menteri Besar selaku bosnya sebagaimana kesetiaan kepada MB terdahulu bagi memastikan Terengganu terus maju dengan Bajet yang telah diluluskan.

Yang lebih penting lagi saki baki Budak Hitam ini patut terimalah hakikat. Ikutilah jejak majoriti Budak Hitam yang balik ke pangkal jalan sekiranya ikhlas ingin melihat parti yang mereka dokongi itu bertapak lagi di negeri Darul Iman. Jangan lagi mengikuti jejak penjual ubat kurap.

Apakah mereka ini berfikir jika UMNO jatuh dari negeri ini, mereka akan menjadi pemimpin yang akan dilantik menjadi pengawal kepada berbilion Wang Ehsan hasil Petroleum sebagaimana di zaman PAS memerintah dulu ?

No comments:

Post a Comment