Friday, 24 September 2010

Muhyiddin 'Berkorban' Untuk Idris Jusoh?

Membaca dua entri dalam blog citra-bangsa, penulis tidak pasti apakah benar bahawa Muhyiddin kini sudah bercium molot dengan Idris Jusoh.

Keduanya, benarkah Idris yang ditolak Tuanku Mizan Zainal Abidin itu kini dilantik sebagai Pengarah Pilihanraya Barisan Nasional.

Bukankah jawatan ini selalunya dipegang oleh Timbalan Presiden UMNO yang juga Timbalan Pengerusi (BN)?

Tak taulah, mungkin ini zaman Najib Razak – apa-apa sahaja boleh berlaku. Masa kecederaan UMNO katakan.

Masa kecederaan ini apa-apa boleh berlaku. Cumanya kalau masa ini UMNO atau Najib silap buat perhitungan, bukan sahaja Terengganu melayang tetapi juga mungkin Putrajaya. Akhirnya Najib dan Muhyiddin tetap jadi Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tetapi bukan lagi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Kita nantikan pengumuman mengenai kedudukan Idris Jusoh yang bukan sembarangan pemimpin tetapi seseorang yang sering mendabik dada dialah yang terbaik dan orang lain semuanya ‘cap ayam’.

Apapun kita baca dulu dua entri citra-bangsa itu dan buatlah penilaian sendiri!

Kekeke …Idris Jusoh Penyokong Muhyiddin? Bila Pulak

Oleh Malek Saiful Muda ( Khamis, 2010 September 23)

SAYA tertawa. Saya membaca komen terhadap satu tulisan mengenai Muhyiddin Mohd Yassin, Timbalan Presiden Umno dikatakan sudah menjadi ‘orang kesayangan’ Idris Jusoh, bekas Menteri Besar Terengganu yang sudah ‘seperti orang gila talak’.

Yang membuat komen mengatakan ketika berlaku pemilihan bagi jawatan Timbalan Presiden U
mno, beberapa tahun lepas, Umno Bahagian Besut yang diketuai Idris Jusoh mencalonkan Muhyiddin sedangkan Umno Bahagian Kemaman, yang diketuai Datuk Seri Ahmad Said mencalonkan Tan Sri Muhammad Muhd Taib.
Inilah kelebihan Idris. Dia pandai ‘berlakon’. Lakonannya Nampak macam real. Mulai bila pula Idris mula menyokong Muhyiddin?
Baguslah kalau Idris dapat memperdaya Muhyiddin kerana Idris menyokong Muhyiddin ketika dia dah Nampak Muhyiddin boleh menang kerusi nombor dua dalam hirerki kepimpinan Umno.
Itulah sebabnya, bila Idris didakwa mengetuai Geng 10 atau 10 Budak Hitam dalam Umno Terengganu, Muhyiddin tidak berani mengambil tindakan kerana Idris sudah menjadi ‘penyokongnya’.
Cuba Muhyiddin ingat kembali bagaimana Idris menolak dari mencalonkan dirinya ketika dia mahu bertanding dalam tahun 2000 dahulu. Dia tidak mahu mendnegar pun nama Muhyiddin dicalonkan.


Ketika itu dia salah Tan Sri Dr. Mohd Yusof Nor yang mengetuai Umno Besut ketika itu tetapi di peringkat Negeri Terengganu, sebenarnya Idris lebih berkuasa dari Yusof Nor. Dia memang tak suka Muhyiddin. Idris memang pandai ‘pusing’ dalam bab ini.

Jadi, bila ada pembaca yang mempertahankan Idris dalam isu mencalonkan Muhyiddin, saya tertawa. Saya tertawa dan bukan ketawa. Tertawa dan ketawa adalah dua perkataan yang berbeza…sama bezanya antara Idris dengan Ahmad Said. Macam langit dengan bumi.

Rakyat Terengganu bertuah mendapat seorang Menteri Besar seperti Ahmad Said yang banyak turun padang dan mendekati rakyat berbanding dengan Idris yang asyik berbangga dengan cerita tamdun…seolah-olah dia sahaja yang bertamadun sedangkan orang lain tidak.

Dia hancurkan Umno Terengganu dengan ‘mengorbankan’ hampir semua ketua bahagian dari menjadi calon dalam pilihan raya. Akhirnya, dia dijatuhkan oleh Allah SWT dengan keadaan yang cukup hina…hingga ada budak-budak yang dikatakan budak-budak dia, mengoncang pintu pagar istana.

Kita sama-sama tengok, apakah dengan sokongan Idris, Muhyiddin Yassin akan melangkah jauh dalam politik? Atau dengan kehadiran Idris menjadi penyokong Muhyiddin akan menyingkatkan lagi jangka hayat Muhyiddin dalam parti dan kerajaan.

Idris Jusoh bukan orang yang boleh dipercayai dalam politik. Itulah sebabnya, ada cerita boikot Dewan Undangan Negeri Terengganu dan ada cerita SMS bernada ugutan….siapa yang terlibat….tanya kepada Idris Jusoh

Dicatat oleh citra-bangsa di 11:25 0 ulasan

Muhyiddin terlalu percaya Idris Jusoh

Oleh Ahmad Hj Ishak (Rabu, 2010 September 22)

BETULKAH Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin terlalu percayakan bekas Menteri Besar Terengganu, Idris Jusoh hingga beliau menyakinkan Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak supaya bersetuju melantik Idris menjadi pengarah IT pilihan raya.


Khabarnya, Idris sudah melantik ‘juak-juaknya’ untuk bekerja dengannya, dengan elaun yang ‘boleh tahan’ sudah pun membuat laporan untuk Negeri Terengganu.


Tentulah Idris seronok bila tugas dan jawatan itu diserahkan kepadanya kerana ‘inilah peluang’ dia untuk kembali berkuasa di Terengganu dan menjatuhkan kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.


Khabarnya, dalam masa terdekat, Idris akan diberikan kedudukan sebagai ‘menteri’, jika Najib termakan cerita Muhyiddin.


Apa yang terlalu hebatnya Idris hingga Muhyiddin terpengaruh dengan cerita dan kertas kerja Muhyiddin? Apakah Muhyiddin lupa, ketika dia terkejar-kejar mencari pencalonan untuk bertanding jawatan naib Presiden 10 tahun dahulu, Idris yang ketika itu berkuasa di Bahagian Besut enggan mencalonkan Muhyiddin.

Malangnya, apabila Muhyiddin menang, Idris yang tidak disukai pihak Istana Terengganu berjaya menyakinkan Muhyiddin bahawa dia adalah pakar kepada pilihan raya – padahal, di tangan Idris, jika bukan kerana pengaruh ketua-ketua bahagian, Terengganu hampir-hampir tewas.

Najib kenalah bertegas dengan Muhyiddin dalam hal ini, kerana jika tidak, habislah Umno dan BN hanya dimainkan dengan lagu-lagu lama, tamadun dan paling menarik, bekas Setiausaha Politik Idris yang sedang dibicarakan di mahkamah kerana kes SMS ugutan, dikatakan menjadi orang penting dalam kumpulan Idris Jusoh ini. Muhyiddin nak ke mana dalam politik ni sebenarnya?

Dicatat oleh citra-bangsa di 09:35

No comments:

Post a Comment